galetka

Bramborová galetka

Galetka z vařených brambor obalených ve slanině je skvělá jako předkrm se zeleninovým salátkem a dipem ze zakysané smetany s dijonskou hořčicí, ale také jako příloha. Pro naši rodinku to byla dobrota, třeba bude chutnat i Vám a postačí k tomu jen pár základních surovin – brambory, slaninka a koření 🙂

Co budeme potřebovat:

asi 4 porce – 4 galetky

  • 600g vařených brambor
  • 150g anglické slaniny – 8 plátků
  • 1 cibule
  • česnek
  • zakysaná smetana
  • citronová šťáva
  • dijonská hořčice – 1 lž
  • okurka, rajče
  • olivový olej
  • bylinky – rozmarýn, tymián
  • sůl, pepř

Postup

Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Anglickou slaninu nakrájíme na plátky.

Kousek slaniny nakrájíme na kostičky a orestujeme v pánvi, přidáme nasekanou šalotku a rozdrcený česnek.

galetka-suroviny

Přidáme brambory a nasekaný rozmarýn a tymián. Dochutíme solí a pepřem a krátce vše dohromady na pánvi promícháme a orestujeme.

galetka-postup

Nachytáme si menší formičky – košíčky. Formičku můžete vymazat máslem, já jsme ji nemazala, protože slanina pustí dost mastného. Použila jsem silikonové formičky. Formičku vyložíme plátky slaniny tak, aby přesahovaly přes okraj formy, já dávala dva dlouhé plátky do kříže.

galetka-postup

Dovnitř dáme bramborovou směs a pěkně zavřeme přesahující slaninou.

Dáme do trouby předehřáté na 190 °C na 12 minut.

Dresink a salátek:

Mezi tím, než se nám galetka propeče, si připravíme jednoduchý dresink a salátek. Do mističky dáme zakysanou smetanu, kapku citronové šťávy, 1 lžíci dijonské hořčice. Dochutíme solí a pepřem a promícháme.

Na salátek stačí okurka na menší kostičky, rajče, zakápnout olivovým olejem, sůl, pepř.

Galetku podáváme se salátkem a dipem ze zakysané smetany s dijonskou hořčicí. Dodá tomu takovou jemnou chuť. Pro nás výborná a rychlá chuťovka, když Vás honí mlsná.

galetka

 

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář