zelná

Zelná polévka

Zelňačka je další tradiční česká polévka. Vaří se velké množství variant, kde základem je vždy zelí. Já jsem si pro tentokrát vybrala s klobáskou. Zelňačka je vynikající i druhý den, takže si ji klidně můžete připravit již večer. Je sytá, vydatná, voňavá a zkrátka mňam 🙂

Určitě se k zelné polévce vrátíme a vyzkoušíme i jinou variantu.

Co budeme potřebovat

6 porcí

  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 100 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny v celku
  • 1-2 cibule – podle velikosti
  • 6 lžíc hladké mouky
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 500 g kysaného zelí
  • divoké koření: 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy
  • sůl, pepř
  • kmín
  • 3 brambory
  • 250 g smetany
  • 150 g debrecínské nebo jiné pikantní klobásy

Postup

Bůček, nebo anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, klobásku také a v hrnci na sádle nebo oleji orestujeme dozlatova.

zelnacka-postup

Přidáme po chvilce cibuli nakrájenou na kostičky a mícháme. Až se vše pěkně opeče, zaprášíme moukou, dobře ji rozmícháme, asi po minutě přisypeme papriku, zamícháme a za stálého míchání přilíváme asi 1,5 litru vody nebo vývaru.

zelňačka

Zelí slijeme, pokud je hodně kyselé, můžeme ho propláchnout, můžeme i pokrájet, ale není to nutné.

Potom přidáme do hrnce s polévkou zelí, divoké koření, sůl a za občasného a důkladného zamíchání vaříme téměř doměkka, asi půl hodinky.

zelí

 

Mezitím v jiném hrnci si dáme vařit brambory s kmínem.  Jakmile se uvaří, scedíme je. Do polévky je vhodíme těsně před dokončením. Brambory do zelňačky se připravují zvlášť, protože v kyselém prostředí zůstávají i po delším vaření tvrdé.

brambory

 

Nakonec do polévky přidáme smetanu, dochutíme a podáváme s nočkem ze zakysané smetany.

zelna

 

Dobrou chuť 🙂

 

 

Napsat komentář