Masové kuličky v rajské omáčce

Rajská omáčka je typická i pro českou kuchyni, která se připravuje z rajčat jako hlavní suroviny a ta právě tvoří i hlavní vůni a chuť jídla. Rajská může být obyčejné jídlo připravené neobyčejným způsobem. Můžeme ji najít ve školní jídelně i v luxusní restauraci a tím pádem to může být obyčejné jídlo, nebo kulinářský zážitek.

Každý si i tuto omáčku upravuje k obrazu svému. Teď Vám nabízím recept s mletými masovými kuličkami a houskovým knedlíkem.

Co budeme potřebovat

4 porce

na omáčku:

  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 ks bobkového listu
  • 200 g rajského protlaku
  • 4-6 zralá rajčata nebo 400 g rajčat v plechovce
  • sůl
  • cukr a ocet podle chuti
  • celá skořice
  • 3 ks hřebíčku
  • tymián – špetka
  • hovězí vývar 1 l
  • 50 g hladká mouka

na masové kuličky

  • mleté maso
  • sůl, pepř
  • mletá sladká paprika
  • vejce
  • strouhanka
  • cibule
  • 2 stroužky česneku

 

Postup

Nejprve si připravíme masové kuličky.

 

Cibuli nasekáme na jemno, česnek rozdrtíme. Všechny suroviny kromě strouhanky dáme do mísy a pečlivě promícháme.

Pokud jdou tvořit koule, které drží tvar, můžeme rovnou tvarovat koule o velikosti pingpongového míčku. Jestliže je směs příliš řídká, přidáme strouhanku.  V hrnci rozpustíme máslo a usmažíme na něm dorůžova cibulku, kterou jsme nakrájeli na jemné kostičky. K cibulce přidáme kuličky a opečeme, opékáme ze všech stran tak dlouho, dokud nezezlátnou.

V této fázi můžeme masové kuličky vyndat a nechat dopéct v troubě a pokračovat s rajskou omáčkou zvlášť, nebo je nechat v hrnci a postupovat dále dle receptu.

Rajčata na omáčku vybereme přezrálá a nejprve je spaříme a oloupeme slupku, nakrájíme.

Do výpeku s masovými kuličkami přidáme rajský protlak a rajčata. Přidáme všechno koření včetně skořice. Postupně přilíváme masový vývar. Pokud jsme nechali kuličky, tak musíme míchat, aby se nám kuličky nepřichytly ke dnu a v případě potřeby podlívat dalším vývarem.Všechny suroviny je potřeba vařit společně, aby se vstřebaly všechny chutě. Dusíme pod pokličkou asi 20 minut, občas promícháme, odděláme pokličku a ještě 10 minut necháme vařit.

Po té kuličky vyjmeme a omáčku doděláme.

Z omáčky odstraníme koření (pepř, nové koření, bobkový list, skořici i hřebíček) a ponorným mixérem základ omáčky rozmixujeme a pak propasírujeme přes síto, abychom odstranili zbytky slupek a jadérek a omáčka byla hladká. Omáčka se nemusí mixovat, stačí propasírovat, záleží na vás

.

Nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou ve studené vodě a za stálého míchání přivedeme k varu.

Vaříme asi 10 minut, dochutíme cukrem a solí, můžeme opatrně ocet, záleží, jaké kdo má chutě.

Vrátíme masové kuličky do omáčky a podáváme.

 

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář