losos s hráškovým pyré

Losos s hráškovým pyré a grilovanými cherry rajčátky

Přemýšlíte o jednoduchém, rychlém a při tom zdravém nedělním obědě? Co třeba losos? Losos je sám o sobě moc dobrý. Můžete ho zkusit s hráškovým pyré a k tomu si ugrilovat cherry rajčátka.

Co budeme potřebovat

2 porce

  • 2 porce lososa s kůží
  • 300 g mraženého hrášku
  • menší cibule
  • 0,5 l vývaru
  • citron
  • 50 ml smetany
  • mistička cherry rajčátek
  • olivový olej

Postup

Nejprve lososa umyjeme, osušíme, z obou stran osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem z mlýnu. Zakápneme olivovým olejem a dáme na pečící papír do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme podle toho, jak máme silný steak z lososa. Ten můj byl vyšší, tak jsem pekla 10 minut z každé strany.  Uprostřed by měl být krásně narůžovělý. Pokud máte slabší steaky, pečte kratší dobu, ať si tu skvělou rybu zbytečně nevysušíte.

steak z lososa
steak z lososa

 

Než se nám rybka upeče, pustíme se do hráškového pyré. Je to snadné a rychlé. Hrášek dáme do kastrůlku s vodou a necháme přejít varem. Nevaříme, hrášek je hned měkký a vařením bychom přišli o vitamíny. 🙂  Hned scedíme.

Cibulku si nakrájíme na drobno a opečeme na olivovém oleji.

Cibulku a hrášek dáme do nádoby, přidáme smetanu, pár kapek citronové šťávy, sůl, trošku vývaru a rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle toho, jak chcete mít pyré husté, můžete přidat vývar. Pyré dochutíme podle potřeby a chuti každého.

Rajčátka si necháme opéct na pánvičce na kapce olivového oleje. Je to rychlé, tak od pánvičky neodcházíme. Rajčátka osolíme, opepříme a otáčíme a podle potřeby na ně během opékání můžete přilít ještě trochu olivového oleje. Lehce rozpukaná a voňavá rajčátka pak vyndáme z pánvičky.

Vše je hotovo a můžeme servírovat.

losos s hráškovým pyré
losos s hráškovým pyré

 

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář