Pečená krkovice s dušeným špenátem

Co budeme potřebovat

4 porce

maso

  • 800 g krkovice bez kosti
  • sádlo
  • cibule – 2-3
  • česnek – 6 stroužků
  • kmín

špenát

  • smetana 1 dcl
  • špenát mražený 0,5 kg
  • 1 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 2 vejce
  • 2 lž hladké mouky
  • olej

Postup

Krkovice

Krkovici v celku a bez kosti očistíme, opepříme a osolíme a zprudka ze všech stran na sádle opečeme do zlatohněda. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky. Na připravený pekáč vložíme opečené maso i s výpekem, přidáme cibuli a česnek, sádlo, okmínujeme a podlijeme malým množstvím vody. Pečeme zakryté si 30 minut na 180°C , po půlhodině maso podlijeme vlastní šťávou a případně horkou vodou.  Vždy po půl hodině toto opakujeme, tak dlouho, dokud maso není měkké. Orientačně, asi za hodinu a půl až dvě a půl hodiny, by mělo být maso hotové.  Záleží, jak máte silný kus masa. Nakonec maso odkryjeme, teplotu zvýšíme na 200 °C a 15 minut dopečeme dozlatova, aby se nám udělala hezká kůrčička.

Špenát

Zmrazený špenát necháme částečně rozmrazit. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a necháme na tuku v hrnci zpěnit dozlatova. Přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme jíšku. Tu pak trochu zředíme vlažnou vodou, nebo vývarem, pokud máte po ruce, dobře rozmícháme a chvilku povaříme.

špenát
špenát

Přidáme rozmrazený špenát, prolisovaný česnek, sůl, pepř a několik minut dusíme. Nakonec přidáme vejce, které necháme za stálého míchání srazit a špenát zjemníme smetanou.

zjemníme smetanou nebo mlékem
zjemníme smetanou nebo mlékem

Vše podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovým knedlíkem.

dušený špenát s pečenou krkovicí
dušený špenát s pečenou krkovicí

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář