kuřecí špízky

Kuřecí špízky

Špíz  je z německého slova a znamená to, že na tenkou kovovou nebo dřevěnou tyčku či jehlu se napichují kousky jídla (zvláště masa) a následně se opékají.

Špízů je mnoho druhů, dnes si vyzkoušíme z kuřecího masa se zeleninou.

Co budeme potřebovat

4 porce

  • 3 ks kuřecí maso prsa
  • 2 ks papriky- červená, žlutá
  • 2 cibule
  • 300 g anglické slaniny vcelku
  • 2 lžičky olivového oleje
  • pepř, sůl
  • 1 lžička orientálního nebo grilovacího koření
  • 2 stroužky česneku

Postup

Prsa omyjeme, nakrájíme na stejné kostičky cca 3 cm.

kuřecí prsa
kuřecí prsa

Vložíme je do misky, osolíme, opepříme, okořeníme, zakápneme olivovým olejem, přidáme rozdrcený česnek a dobře promícháme. Necháme asi tak hodinku odležet v lednici.

Mezitím si nakrájíme na stejné kousky papriku, anglickou slaninu na větší kostky, cibuli na klínky.

cibule, paprika
cibule, paprika

Po hodině maso vytáhneme a napichujeme střídavě na jehlu. Cibule, maso, slanina, paprika,  atd.  Vložíme do pekáčku a v předehřáté troubě na cca 160 °C  pečeme  asi 25-30 minut. Olej již není potřeba, maso bylo v oleji naložené. Špízky můžeme asi 2x za dobu pečení obrátit.

špízky
špízky

Podáváme s vařeným nebo opečeným bramborem a s nějakým dobrým dipem, například jogurtovým s česnekem nebo jogurtovo bylinkovým.

kuřecí špízky
kuřecí špízky

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář