Alsaský cibulový koláč

Slaný cibulový koláč je specialitou francouzské kuchyně. Výborný jako chuťovka k posezení s přáteli k vínu nebo i jako večeře. Na tenké těsto se dá slanina, cibule, zakysaná smetana, peče se pár minutek, ale na hodně stupňů.

Co budeme potřebovat

na těsto:

  • 400g hladké mouky
  • 1 dcl vody
  • 1/3 kostky kvasnic
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl

na koláč:

  • sýr
  • 200g slaniny
  • 2 cibule
  • sůl, pepř
  • 3 stroužky česneku
  • kelímek zakysané smetany

Postup

Do mísy nasypeme hladkou mouku, špetku sili, kvasnice, nalijeme vodu a olivový olej a vypracujeme těsto. Velice dobře hněteme tak dlouho, dokud nemáme hladké těsto. Pokud máte robotka, určitě použijte, těsto je pak hlaďoučké a vláčné. Propracované těsto dáme na chvilku odpočinout a necháme kynout v chladu přikryté fólií.

Mezitím si nakrájíme cibuli a slaninu.

cibule, slanina

Orestujeme na pánvi. Slanina pustí sama mastné, tak není třeba přidávat oleje.

orestujeme

Z vykynutého těsta vyválíme tenkou vrstvu a přendáme na plech.

vyválíme těsto

V mističce si ochutíme solí a pepřem zakysanou smetanu a přidáme rozdrcený česnek. Potřeme tím těsto a zasypeme strouhaným sýrem.

posypeme strouhaným sýrem

Poté přidáme orestovanou slaninu a cibulku a dáme péct o předehřáté trouby. Pečeme asi 7 minut při 250 stupních. Upečený koláč nakrájíme a podáváme ideálně se sklenicí bílého nebo růžového vínka.

alsaský cibulový koláč

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář