Jarní nádivka

Jedná se o tradiční velikonoční pokrm, který obsahuje kopřivy a další zelené byliny.  Existuje mnoho variant, liší se surovinami a způsobem přípravy. Ta klasická nádivka se připravuje z uzeného masa, pečiva, vajec, sádla, koření a zelených bylin. Další suroviny se přidávají podle toho, jak je kdo naučený.

Co budeme potřebovat

4 porce

  • asi 5-6 rohlíků – nakrájíme na ostky a necháme do druhého dne usušit
  • 200 g vařeného uzeného masa
  • 200 ml mléka
  • 4 vejce
  • olej nebo sádlo na vymazání plechu
  • špenátové listy nebo kopřiva, petržel
  • 1 cibule
  • 75 g másla
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku

Postup

Suché rohlíky nakrájené na malé kostky (nakrájeli jsme si je již večer a nechali uschnout), dáme do mísy a zalijeme mlékem, promícháme, aby se mléko rovnoměrně vsáklo. Špenátové listy nebo i kopřivové spaříme vroucí osolenou vodou, scedíme a ihned zchladíme ve studené vodě, vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme nadrobno. Petržel nasekáme na jemno a uzené maso nakrájejte na menší kousky a také cibulku nakrájíme nadrobno. Vše přidáme do mísy, ještě nemícháme.

nádivka
Rozklepneme vejce tak, že si dáme zvlášť žloutky a zvlášť bílky. V misce si utřeme pomocí mixéru máslo se solí, přidáváme postupně žloutky, hezky jeden po druhém a třeme asi 5 minut. Přidáme do mísy.

Bílky se špetkou soli vyšleháme mixérem na tuhý sníh. A také přidáme do mísy k ostatním surovinám.

vyšleháme sníh

Nyní osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a
vše opatrně zamícháme.

přidáme sníh

Připravenou směs dáme do vymazaného pekáčku a rovnoměrně rozložíme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 50 minut. Záleží, jak silnou máte vrstvu. Po upečení necháme ještě chvilku odpočinout.

rovnoměrně rozložíme

Podáváme samotné, se salátkem nebo i s bramborem.

nádivka

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář