Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky

Pořádný silný kuřecí vývar, kdo by ho nemiloval. Výborný při nachlazení, nebo po kocovině. Vývar patří určitě mezi klasiku.

Co budeme potřebovat

  • 2-3 kuřecí skelety, křídla,nebo různé odřezky
  • půlka celeru
  • 4 větší mrkve
  • 2 petržele
  • 1 cibule
  • snítka petrželky
  • 6 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • sůl
  • pepř

Na játrové knedlíčky

  • 150 g drůbežích jater
  • 100 g strouhanky
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1–2 lžičky sušené majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Postup

Kuřecí skelety a případné odřezky dobře omyjeme a dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme asi 30 minut a sbíráme pěnu. Přidáme omytou rozpůlenou cibuli ve slupce, bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Kořenovou zeleninou očistíme a přihodíme do hrnce ke skeletům Necháme problublávat na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Nepřikrýváme pokličkou, nebo se nám vývar zakalí.

kuřecí vývar

Mezitím si připravíme knedlíčky. Kuřecí játra odblaníme a očistíme, poté rozmixujeme v mixéru, nebo umeleme. Dáme do misky a přidáme strouhanku, žloutek, petrželku, majoránku a prolisovaný česnek, osolíme, opepříme. Promícháme a podle potřeby dosypeme strouhanku, aby nám šly krásně tvarovat nočky nebo kuličky.

játrové knedlíčky

Čím déle vývar táhneme, tím je silnější. Nevyplácí se spěchat a hezky si počkat. Vývar přecedíme, přivedeme opět k varu a vhodíme knedlíčky a necháme 10-15 minut vařit. Uvařenou zeleninu nakrájíme, oberme maso ze skeletů a křídel a přidáme do polévky. Polévku dochutíme solí a pepřem, přidáme posekanou čerstvou petrželku a podáváme. Jako zavářku použijeme vlasové nudle do polévky.

kuřecí vývar

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář