Rajská omáčka je typická i pro českou kuchyni, která se připravuje z rajčat jako hlavní suroviny a ta právě tvoří i hlavní vůni a chuť jídla. Rajská může být obyčejné jídlo připravené neobyčejným způsobem. Můžeme ji najít ve školní jídelně i v luxusní restauraci a tím pádem to může být obyčejné jídlo, nebo kulinářský zážitek.
Každý si i tuto omáčku upravuje k obrazu svému. Teď Vám nabízím recept s mletými masovými kuličkami a houskovým knedlíkem.
Co budeme potřebovat
4 porce
na omáčku:
- 1 menší cibule
- 2 lžíce másla
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 ks bobkového listu
- 200 g rajského protlaku
- 4-6 zralá rajčata nebo 400 g rajčat v plechovce
- sůl
- cukr a ocet podle chuti
- celá skořice
- 3 ks hřebíčku
- tymián – špetka
- hovězí vývar 1 l
- 50 g hladká mouka
na masové kuličky
- mleté maso
- sůl, pepř
- mletá sladká paprika
- vejce
- strouhanka
- cibule
- 2 stroužky česneku
Postup
Nejprve si připravíme masové kuličky.
Cibuli nasekáme na jemno, česnek rozdrtíme. Všechny suroviny kromě strouhanky dáme do mísy a pečlivě promícháme.
Pokud jdou tvořit koule, které drží tvar, můžeme rovnou tvarovat koule o velikosti pingpongového míčku. Jestliže je směs příliš řídká, přidáme strouhanku. V hrnci rozpustíme máslo a usmažíme na něm dorůžova cibulku, kterou jsme nakrájeli na jemné kostičky. K cibulce přidáme kuličky a opečeme, opékáme ze všech stran tak dlouho, dokud nezezlátnou.
V této fázi můžeme masové kuličky vyndat a nechat dopéct v troubě a pokračovat s rajskou omáčkou zvlášť, nebo je nechat v hrnci a postupovat dále dle receptu.
Rajčata na omáčku vybereme přezrálá a nejprve je spaříme a oloupeme slupku, nakrájíme.
Do výpeku s masovými kuličkami přidáme rajský protlak a rajčata. Přidáme všechno koření včetně skořice. Postupně přilíváme masový vývar. Pokud jsme nechali kuličky, tak musíme míchat, aby se nám kuličky nepřichytly ke dnu a v případě potřeby podlívat dalším vývarem.Všechny suroviny je potřeba vařit společně, aby se vstřebaly všechny chutě. Dusíme pod pokličkou asi 20 minut, občas promícháme, odděláme pokličku a ještě 10 minut necháme vařit.
Po té kuličky vyjmeme a omáčku doděláme.
Z omáčky odstraníme koření (pepř, nové koření, bobkový list, skořici i hřebíček) a ponorným mixérem základ omáčky rozmixujeme a pak propasírujeme přes síto, abychom odstranili zbytky slupek a jadérek a omáčka byla hladká. Omáčka se nemusí mixovat, stačí propasírovat, záleží na vás
.
Nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou ve studené vodě a za stálého míchání přivedeme k varu.
Vaříme asi 10 minut, dochutíme cukrem a solí, můžeme opatrně ocet, záleží, jaké kdo má chutě.
Vrátíme masové kuličky do omáčky a podáváme.
Dobrou chuť 🙂