Návštěva u Kateřiny

My máme hlad – výzva

My máme hlad, my máme hlad…, čekaly jsme s Nikolou, mojí spolu vyzyvatelkou, kdo se první přihlásí. A netrvalo dlouho, výzvu přijala slečna Katka.

Rozhodly jsme se zbytečně neotálet, aby si to snad Kačka nerozmyslela a vypravily se jí zeptat, co nám vlastně uvaří. Navštívily jsme ji, no, po pravdě, trošku přepadly v práci a zeptaly, co nám tedy uvaří.

tak když už jste tady …

 

uvařím dietku 🙂

Kačka pracuje v nemocnici jako ošetřovatelka. Byla překvapená, ale s úsměvem oznámila, co si pro nás připravila. Protože zrovna papká podle předepsané diety, uvaří nám dietní jídlo. Což vůbec nevadí. Rádi ochutnáme a na co jsme se mohly těšit? Na brokolici s vejcem. To jsem zvědavá, co z toho vykouzlí.

aktérky první výzvy i s prstíkem pana fotogramfa 🙂

Na návštěvě

Nastal domluvený den, od rána jsme se těšily na první vaření s Káťou. Přiblížila se jedenáctá hodina, tak honem do auta, nezapomenout na dárek a vyrážíme směr Káti domov. Nebydlí daleko, za pár minut jsme tam. Rychle najít místo na parkování.  Káťa bydlí v menší bytovce, není zde výtah, tak musíme po chodech, bydlí v posledním patře. Zazvoníme na zvonek, otevřela Káťa s úsměvem, „tak Vás u nás vítám 🙂 “ A ten její kouzelný úsměv ji neopouštěl po celou dobu naší návštěvy.

předání dárečku

Katka nás již čekala. Usadila u stolu a začala vařit. Jak slíbila, připravila dietní jídlo. Vysvětlovala, jaká je to dieta, jak dlouho se musí držet a spoustu dalších zajímavých věcí.

Nikolu to velice zaujalo 🙂

Jdeme vařit

Co budeme potřebovat

2 porce

  • 1 hlávku brokolice
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • 1 lž rozmarýnu
  • 2 vejce

Postup

Brokolici rozkrájíme na menší kousky, dáme krátce povařit do osolené vody. Nebo můžeme vařit na páře.

V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.  Obsahuje spoustu vitamínů, např. vitamín C, beta karoten, B1, B2, z minerálů – vápník, fosfor, draslík a síru, bohatá je i na vlákninu.

brokolice

 

Na pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme sůl a česnek nakrájený na plátky.

olej, sůl

Česnek opékáme a už to začíná lákavě vonět. Přidáme lžičku rozmarýnu, ten to všechno také krásně provoní.

opékáme česnek a rozmarýn

 

stále mícháme

Stále mícháme, dokud se nám česnek hezky neopeče. Zatím se nám uvařila brokolice, scedíme vodu a přidáme brokolici na pánev, vše promícháme.

Zároveň si dáme vařit vejce na měkko. Vejce naměkko uvaříme, když vejce ponoříme do studené vody a postavíme na oheň. Jakmile voda začne vařit, jsou vejce uvařena na měkko, tj. bílek je již sražený, ztuhlý a žloutek je ještě tekutý.

vše na pánvi promícháme

A máme hotovo. Brokolici naservírujeme na talíř, dáme vajíčko, kde žloutek je ještě tekutý a popřejeme dobrou chuť.

brokolice s vejcem

 

Nikča ochutnává

 

selfie na památku nesmí chybět 🙂

Jednoduché, rychlé a dietní jídlo. Překvapivě výborné. Káťa nás pozvala na příště, až nebude držet dietu, že nám uvaří nějakou dobrotu. Tak to jsme opravdu moc zvědavé. Určitě se zase přihlásíme, až budeme mít hlad.

Kačí, děkujeme bylo to fajn 🙂

Napsat komentář