žurek

Žurek

žurek

Polská jídla jsou plná brambor, masa, smetany, zeleniny a vajec. Mnohdy vám postačí pouze jeden chod, třeba polévka, protože jídla jsou hodně sytá. 

Žurek je typická polská polévka připravená z chlebového kvásku a žitné mouky. Je podobná našemu krkonošskému kyselu. V různých regionech ji můžete ochutnat s malou obměnou. Někdy se přidává smetana, vývar z kostí a zeleniny, uzené nebo vepřové maso, různé druhy klobásy. Někde přidávají mrkev, brambory, někde i houby.

Co budeme potřebovat

  • 5 brambor
  • 1 cibule
  • 2 druhy uzené klobásy
  • 200 g anglické slaniny
  • 300 ml chlebového kvásku
  • sůl, pepř
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 100 ml smetany
  • majoránka
  • 2 l uzeného nebo zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 4 vejce uvařené natvrdo

žitný kvásek:

  • 8 lžic žitné mouky
  • 0,5 l vody
  • 1 kousek chleba (nejlépe žitného)

Vše smícháme. Smíchaná směs má mít konzistenci těsta na palačinky.

Nádobu zakryjte gázou nebo látkou a nechte ji 4-5 dní (nezapomeňte ji míchat jednou nebo dvakrát denně)

Taková domácí kvásková kaše by měla mít příjemnou, silně kyselou chuť (dávejte pozor, aby nedošlo ke vzniku plísni na povrchu.)

Skladovat můžete v chladničce, v uzavřené nádobě po dobu až dvou týdnů

Postup

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Dáme vařit do připraveného vývaru (uzený nebo zeleninový, může být i kuřecí). Přidáme nové koření a bobkový list.

Oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky a osmažíme dozlatova. Osmaženou cibulku přidáme k bramborám, opatrně, aby tuk zůstal na pánvi.

Klobásky nakrájíme na kolečka, slaninu na kostičky a smažíme na pánvi po cibuli . Přidáme k bramborám s cibulí.

Když jsou brambory téměř měkké, přidáme kvásek a promícháme. Polévku dochutíme solí a pepřem, přidáme dostatek majoránky, rozdrcený česnek. Přidáme smetanu, promícháme, již nevaříme.

Do hotové polévky na talíři přidáme rozpůlené vařené vejce.

Polski žurek

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář