Polská jídla jsou plná brambor, masa, smetany, zeleniny a vajec. Mnohdy vám postačí pouze jeden chod, třeba polévka, protože jídla jsou hodně sytá.
Žurek je typická polská polévka připravená z chlebového kvásku a žitné mouky. Je podobná našemu krkonošskému kyselu. V různých regionech ji můžete ochutnat s malou obměnou. Někdy se přidává smetana, vývar z kostí a zeleniny, uzené nebo vepřové maso, různé druhy klobásy. Někde přidávají mrkev, brambory, někde i houby.
Co budeme potřebovat
- 5 brambor
- 1 cibule
- 2 druhy uzené klobásy
- 200 g anglické slaniny
- 300 ml chlebového kvásku
- sůl, pepř
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 100 ml smetany
- majoránka
- 2 l uzeného nebo zeleninového vývaru
- 3 stroužky česneku
- 4 vejce uvařené natvrdo
žitný kvásek:
- 8 lžic žitné mouky
- 0,5 l vody
- 1 kousek chleba (nejlépe žitného)
Vše smícháme. Smíchaná směs má mít konzistenci těsta na palačinky.
Nádobu zakryjte gázou nebo látkou a nechte ji 4-5 dní (nezapomeňte ji míchat jednou nebo dvakrát denně)
Taková domácí kvásková kaše by měla mít příjemnou, silně kyselou chuť (dávejte pozor, aby nedošlo ke vzniku plísni na povrchu.)
Skladovat můžete v chladničce, v uzavřené nádobě po dobu až dvou týdnů
Postup
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Dáme vařit do připraveného vývaru (uzený nebo zeleninový, může být i kuřecí). Přidáme nové koření a bobkový list.
Oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky a osmažíme dozlatova. Osmaženou cibulku přidáme k bramborám, opatrně, aby tuk zůstal na pánvi.
Klobásky nakrájíme na kolečka, slaninu na kostičky a smažíme na pánvi po cibuli . Přidáme k bramborám s cibulí.
Když jsou brambory téměř měkké, přidáme kvásek a promícháme. Polévku dochutíme solí a pepřem, přidáme dostatek majoránky, rozdrcený česnek. Přidáme smetanu, promícháme, již nevaříme.
Do hotové polévky na talíři přidáme rozpůlené vařené vejce.
Dobrou chuť 🙂