Čočka na kyselo je klasické české jídlo za pár korun. Dostala jsem na ni chuť, tak jsem rovnou nafotila postup a máme tu receptík. Nesmírně jednoduché za chviličku hotové. Většinou nesmí chybět ve většině domácností na Nový rok.
Co budeme potřebovat
4-5 porcí
- 1 sáček čočky
- sůl, pepř
- sádlo nebo olej
- 1 cibule
- 25 g hladké mouky
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 3 stroužky česneku
- ocet nebo citronová šťáva podle chuti
Postup
Čočku přeberme, propláchneme ve studené vodě a na rozdíl od hrachu či fazolí se nemusí namáčet. Propláchnutou čočku dáme do hrnce a zalijeme novou vodou tak, aby byla ponořená. Přidáme bobkový list, nové koření a vaříme doměkka.

V hrnci orestujeme na sádle cibuli a zaprášíme mouku. Mícháme, až máme jíšku světle zlatavé barvy. S jíškou opatrně, spíš méně, ať z tohoto dobrého jídla nemáte „kyt“.
Jakmile je čočka měkká, vyndáme bobkový list a kuličky nového koření. Za stálého míchání k čočce vmícháme jíšku. Chvilku necháme mouku provařit. Dochutíme solí, pepřem, podle chuti octem nebo citronovou šťávou a ještě chvilku společně povaříme. Nakonec přidáme rozdrcený česnek.

Můžeme podávat s uzeným masem nebo opečenou klobásou, sázeným vejcem, kyselou okurkou a čerstvým chlebem. Nesmíme zapomenout na opečenou cibulku nahoru 🙂

Dobrou chuť 🙂