Čočka na kyselo

Čočka na kyselo je klasické české jídlo za pár korun. Dostala jsem na ni chuť, tak jsem rovnou nafotila postup a máme tu receptík. Nesmírně jednoduché za chviličku hotové. Většinou nesmí chybět ve většině domácností na Nový rok.

Co budeme potřebovat

4-5 porcí

  • 1 sáček čočky
  • sůl, pepř
  • sádlo nebo olej
  • 1 cibule
  • 25 g hladké mouky
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 stroužky česneku
  • ocet nebo citronová šťáva podle chuti

Postup

Čočku přeberme, propláchneme ve studené vodě a na rozdíl od hrachu či fazolí se nemusí namáčet. Propláchnutou čočku dáme do hrnce a zalijeme novou vodou tak, aby byla ponořená. Přidáme bobkový list, nové koření a vaříme doměkka.

čočku uvaříme

V hrnci orestujeme na sádle cibuli a zaprášíme mouku. Mícháme, až máme jíšku světle zlatavé barvy. S jíškou opatrně, spíš méně, ať z tohoto dobrého jídla nemáte „kyt“.

Jakmile je čočka měkká, vyndáme bobkový list a kuličky nového koření. Za stálého míchání k čočce vmícháme jíšku. Chvilku necháme mouku provařit. Dochutíme solí, pepřem, podle chuti octem nebo citronovou šťávou a ještě chvilku společně povaříme. Nakonec přidáme rozdrcený česnek.

čočka na kyselo s uzeným masem

Můžeme podávat s uzeným masem nebo opečenou klobásou, sázeným vejcem, kyselou okurkou a čerstvým chlebem. Nesmíme zapomenout na opečenou cibulku nahoru 🙂

čočka na kyselo

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář