Pečená kýta

Jednoduchý a obyčejný recept s neobyčejným výsledkem. Spojení česneku, cibule a krustičky z medu, libové masíčko, výpek, vykouzlí výborný oběd.

Co budeme potřebovat

4 porce

  • 700 g vepřové kýty vcelku
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • kmín
  • 1 lžička zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce medu
  • 100 g slaniny – špeku
  • Postup

    Kýtu můžeme prošpikovat špekem, nebo nemusíte, není to nutné. Pokud chcete špikovat, tak si nakrájíme část špeku na klínky a prošpikujeme s ním maso. Česnek oloupeme, prolisujeme, smícháme se solí a kořením a potřeme maso. Rozehřejeme sádlo nebo olej, orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli a opečeme maso ze všech stran, podlijeme horkou vodou, přiklopíme a pečeme v  troubě při 180 – 200 °C cca 1,5 až 2 hodiny. Občas maso podlíváme vodou, přelíváme vypečenou šťávou a obracíme.

    pečená kýta

    Před koncem pečení maso potřeme medem rozmíchaným v trošce vody. Ještě pečeme odkryté na kůrčičku a barvu. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky a podáváme spolu s přílohou. Jako přílohu použijeme vařený nebo šťouchaný brambor, nebo jen s chlebem.

    pečená kýta

    Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář