Rýžové krokety se žampiony a mozzarellou

Zeleninový salát s rýžovými kroketami zasypaný mozzarellou. Vyzkoušíme  recept, kde vykouzlíme nevšední přílohu z vařené rýže a žampionů. Kroketky se hodí jako přílohu, či samostatně k salátu.

Co budeme potřebovat

4 porce

Na krokety

  • 1 mozzarella
  • 5 žampionů
  • 1 cibule
  • 1 jarní cibulka
  • rýže na 4 porce
  • 4 sušená rajčata
  • 2 žloutky
  • 50 g strouhanky
  • 2 vejce
  • hladká mouka a strouhanka na obalování
  • sůl, pepř
  • bylinky

Na salát

  • zeleninu, jakou máte rádi (ledový salát, papriky, okurky, rajčata, cherry rajčátka atd.

Na zálivku

  • 2 lž olivového oleje
  • šťávu z 1/2 citronu
  • 1 lžičku cukru
  • sůl, pepř

Postup

Žampiony omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi na kapce oleje orestujeme žampiony a nadrobno nakrájenou cibuli.

sušená rajčata nakrájíme

Rýži uvaříme doměkka a ještě teplou smícháme ve větší míse s očištěnou a najemno nakrájenou jarní cibulkou cibulkou. Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky a přidáme k rýži, kam přidáme také orestované žampiony s cibulí a dva žloutky. Směs promícháme a necháme vychladnout. Přidáme na malé kostičky nakrájenou mozzarellu a vše promícháme, aby směs lépe držela pohromadě, přidáme strouhanku. Osolíme, můžeme opepřit, dobře vše promícháme.

vše promícháme

Z připravené směsi tvarujeme pomocí lžíce krokety do tvaru noku. Pokud se lepí, můžeme přidat trošku strouhanky. Hotové dáme do mrazáku a necháme 15 min ztuhnout.

tvarujeme krokety

Krokety obalujeme v mouce, vejcích a zbylé strouhance. Nakonec osmažíme dozlatova.

Zeleninu si nakrájíme na kostky, salát natrháme na kousky a dáme do misky. Zalijeme zálivkou – smícháme potřebné ingredience – citronovou šťávu, olej, cukr, osolíme, můžeme opepřit. Vše podle chuti. Přidáme kroketky a můžeme podávat. Nám zbyla mozzarella, tak jsem ji nakrájela na kostičky a ještě posypala. Výborné to bylo.

rýžové krokety

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář