Bramboračka

Bramboračka

Bramboračka je moje oblíbená polévka. Mám ji ráda, je voňavá, zasytí, na přípravu velice jednoduchá, vařím ji i bez hub, když nemáme a je také moc dobrá.  Je to typicky česká polévka, receptů je jistě mnoho, takto ji vařím já a nám moc chutná. Veškeré suroviny dávám od oka, klidně dejte podle sebe, množství, které mám napsané, je jen orientační.

4 porce

Co budeme potřebovat:

  • sušené nebo čerstvé houby
  • 50g másla nebo sádla
  • 50g hladké mouky
  • 6 brambor
  • 2 mrkve
  • 1 kořen petržele
  • 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 4-6 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • sušená majoránka
  • kmín

Postup

Houby si namočíme a pak chvíli povaříme cca v půl litru vody.

Ve větším hrnci dáme vařit na kosičky nakrájené brambory, trošku kmínu, po chvilce přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer.)

brambory

Houby přiliji pak do hrnce i s vývarem z hub.

Jakmile jsou brambory uvařené, připravím si jíšku, nejlepší je na domácím sádle, nebo na másle. Na drobno nakrájenou cibulku nechám zpěnit, zapráším moukou, stále míchám, až má mouka takovou krémovou barvičku.

jíška z cibulkou

Do vroucí vody s bramborem a zeleninou pomalu, opatrně a za stálého míchání přidám jíšku.

Polévku okořením – sůl, pepř, majoránka  a nechám ještě chvilku provařit. Před koncem varu můžem vyklepnout do polévky vejce a lehce ji promíchnout. Nakonec ji dochutím prolisovaným česnekem.

Na talíři posypu nasekanou petrželkou.

bramboračka

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář