bramborák

Bramborák

Bramborák je tradiční pokrm většiny slovanských a germánských národů a Maďarů. Připravuje se smažením na tuku tenké vrstvy těsta ze strouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku, soli a majoránky a dalšího koření.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg brambor
  • 2 vejce
  • 120 g hladké mouky
  • sůl, pepř, majoránka
  • můžete i trošku kmínu
  • česnek – paličku

Postup

Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme, polovinu brambor nastrouháme na jemném struhadle a druhou nastrouháme na hrubém struhadle. Pokud brambory pustí víc škrobu, je lepší je slít.

bramborák - postup

Přidáme vejce, majoránku, prolisovaný česnek podle chuti, já na česneku a majoránce nešetřím, musí to být hezky cítit. Podle chuti osolíme a opepříme. Ještě přidávám trošku kmínu. Vše důkladně promícháme. Podle potřeby přisypáváme mouku, aby těsto nebylo tuhé, ani řídké a opět pořádně promícháme.
Do tuku rozpáleného na pánvi klademe lžící připravenou bramborovou směs, kterou rozetřeme dnem lžičky na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova.

bramborák - postup

Smažíme buď větší placky na pánvi, nebo na lívanečníku malé bramboráčky.
Zlatavé a křupavé bramboráky jsou nejlepší teplé, ale dají se jíst i studené.  Malé bramboráčky se dají použít i jako příloha. Například ke guláši nebo k masovým směsím. Výborná je i masová směs v bramboráku sypaná sýrem. To můžeme společně vyzkoušet třeba příště.

bramborak

bramborak

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář