Bramborák je tradiční pokrm většiny slovanských a germánských národů a Maďarů. Připravuje se smažením na tuku tenké vrstvy těsta ze strouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku, soli a majoránky a dalšího koření.
Co budeme potřebovat
- 1 kg brambor
- 2 vejce
- 120 g hladké mouky
- sůl, pepř, majoránka
- můžete i trošku kmínu
- česnek – paličku
Postup
Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme, polovinu brambor nastrouháme na jemném struhadle a druhou nastrouháme na hrubém struhadle. Pokud brambory pustí víc škrobu, je lepší je slít.
Přidáme vejce, majoránku, prolisovaný česnek podle chuti, já na česneku a majoránce nešetřím, musí to být hezky cítit. Podle chuti osolíme a opepříme. Ještě přidávám trošku kmínu. Vše důkladně promícháme. Podle potřeby přisypáváme mouku, aby těsto nebylo tuhé, ani řídké a opět pořádně promícháme.
Do tuku rozpáleného na pánvi klademe lžící připravenou bramborovou směs, kterou rozetřeme dnem lžičky na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova.
Smažíme buď větší placky na pánvi, nebo na lívanečníku malé bramboráčky.
Zlatavé a křupavé bramboráky jsou nejlepší teplé, ale dají se jíst i studené. Malé bramboráčky se dají použít i jako příloha. Například ke guláši nebo k masovým směsím. Výborná je i masová směs v bramboráku sypaná sýrem. To můžeme společně vyzkoušet třeba příště.
Dobrou chuť 🙂