Zelňačka je další tradiční česká polévka. Vaří se velké množství variant, kde základem je vždy zelí. Já jsem si pro tentokrát vybrala s klobáskou. Zelňačka je vynikající i druhý den, takže si ji klidně můžete připravit již večer. Je sytá, vydatná, voňavá a zkrátka mňam 🙂
Určitě se k zelné polévce vrátíme a vyzkoušíme i jinou variantu.
Co budeme potřebovat
6 porcí
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 100 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny v celku
- 1-2 cibule – podle velikosti
- 6 lžíc hladké mouky
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 500 g kysaného zelí
- divoké koření: 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy
- sůl, pepř
- kmín
- 3 brambory
- 250 g smetany
- 150 g debrecínské nebo jiné pikantní klobásy
Postup
Bůček, nebo anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, klobásku také a v hrnci na sádle nebo oleji orestujeme dozlatova.
Přidáme po chvilce cibuli nakrájenou na kostičky a mícháme. Až se vše pěkně opeče, zaprášíme moukou, dobře ji rozmícháme, asi po minutě přisypeme papriku, zamícháme a za stálého míchání přilíváme asi 1,5 litru vody nebo vývaru.
Zelí slijeme, pokud je hodně kyselé, můžeme ho propláchnout, můžeme i pokrájet, ale není to nutné.
Potom přidáme do hrnce s polévkou zelí, divoké koření, sůl a za občasného a důkladného zamíchání vaříme téměř doměkka, asi půl hodinky.
Mezitím v jiném hrnci si dáme vařit brambory s kmínem. Jakmile se uvaří, scedíme je. Do polévky je vhodíme těsně před dokončením. Brambory do zelňačky se připravují zvlášť, protože v kyselém prostředí zůstávají i po delším vaření tvrdé.
Nakonec do polévky přidáme smetanu, dochutíme a podáváme s nočkem ze zakysané smetany.
Dobrou chuť 🙂