Křenová omáčka s uzeným masem. Když jsem ji zkoušela poprvé, vůbec jsem netušila, že je to celkem jednoduché a rychlé. Bílá, po křenu vonící dobrota. Zkusila jsem ji s uzeným masem a houskovým knedlíkem. Já osobně houskové knedlíky nemusím, dala jsem si ji s vařeným bramborem.
Co budeme potřebovat
- 100 g másla
- 2 středně velké cibule
- 35 g hladké mouky
- 500 ml hovězího vývaru
- 125 ml smetany ke šlehání
- čerstvě nastrouhaný křen 2-3 lžíce
- sůl, pepř
Postup
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, ale nenecháme ji zhnědnout. Zaprášíme moukou a za stálého míchání připravíme jíšku, ne moc tmavou.
Zalijeme studeným vývarem, důkladně mícháme metličkou, aby nevznikaly hrudky a necháme alespoň 20 minut zvolna provařit. Občas promícháme, aby se omáčka nepřipalovala ke dnu. Ke konci vaření přidáme větší část nastrouhaného křenu a ještě 2-3 minuty povaříme.
Zhoustlý základ omáčky osolíme, opepříme, můžeme přidat pár kapek citronové šťávy a 1 lžičku cukru. Buďto můžeme rozmixovat, nebo propasírovat přes cedník. Znovu na plotně zahřejeme, přilijeme smetanu a případně dochutíme.
Uzené maso nakrájíme na plátky, opečeme na pánvi z obou stran.
Zbytek křenu si necháme na ozdobu.
Dobrou chuť 🙂