Jihočeská lepenice je starý recept a možná se najde i pár lidí, kteří neví, co to je. Je to dobrota :). Staročeské jídlo, jehož základem jsou vařené brambory a kysané zelí. Jednoduché a dobré a zdravé, zelí je bohaté hlavně na vitamín C. Může se podávat jako samostatné jídlo, třeba se škvarkama nebo smaženými cibulovými kroužky, ale i jako příloha k pečeným masům, výborná je k jitrnicovému prejtu či pečeným kroupám.
Co budeme potřebovat
2 porce
- 0,5 kg brambor
- 250 g kysaného zelí
- 1 menší cibule
- sádlo nebo olej na smažení
- sůl, pepř
- kmín
- majoránka
- petrželka
Postup
Brambory oškrábeme, pokrájíme na kostky a dáme vařit do osolené vody, přidáme trošku kmínu.
Než se brambory uvaří, nakrájíme nadrobno cibulku, kterou orestujeme na pánvi dozlatova. Zelí propláchneme, rozkrájíme a přidáme k cibulce. Dobře promícháme.
Jakmile se brambory uvaří, zcedíme je. Šťouchadlem rozmačkáme brambory a přidáme cibulku se zelím. Vše promícháme. Přidáme majoránku, trošku pepře a případně dosolíme. Na závěr vmícháme nasekanou petrželku.
Podáváme samotné, můžeme přidat škvarky nebo smažené cibulové kroužky. Výborná je lepenice jako příloha k pečeným masům a zabíjačkovým dobrotám, jako je jitrnicový prejt či pečené kroupy.
Dobrou chuť 🙂