Jihočeská lepenice

Jihočeská lepenice je starý recept a možná se najde i pár lidí, kteří neví, co to je. Je to dobrota :). Staročeské jídlo, jehož základem jsou vařené brambory a kysané zelí. Jednoduché a dobré a zdravé, zelí je bohaté hlavně na vitamín C. Může se podávat jako samostatné jídlo, třeba se škvarkama nebo smaženými cibulovými kroužky, ale i jako příloha k pečeným masům, výborná je k jitrnicovému prejtu či pečeným kroupám.

Co budeme potřebovat

2 porce

  • 0,5 kg brambor
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 menší cibule
  • sádlo nebo olej na smažení
  • sůl, pepř
  • kmín
  • majoránka
  • petrželka
kysané zelí
kysané zelí

Postup

Brambory oškrábeme, pokrájíme na kostky a dáme vařit do osolené vody, přidáme trošku kmínu.

Než se brambory uvaří, nakrájíme nadrobno cibulku, kterou orestujeme na pánvi dozlatova. Zelí propláchneme, rozkrájíme a přidáme k cibulce. Dobře promícháme.

vše dobře promícháme
vše dobře promícháme

Jakmile se brambory uvaří, zcedíme je.  Šťouchadlem rozmačkáme brambory a přidáme cibulku se zelím. Vše promícháme. Přidáme majoránku, trošku pepře a případně dosolíme. Na závěr vmícháme nasekanou petrželku.

lepenice
lepenice

Podáváme samotné, můžeme přidat škvarky nebo smažené cibulové kroužky. Výborná je lepenice jako příloha k pečeným masům a zabíjačkovým dobrotám, jako je jitrnicový prejt či pečené kroupy.

 

lepenice
lepenice

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář