Bakoňské kotlety s rýží

Bakoňské kotlety jsou maďarské jídlo a tudíž v něm nesmí chybět paprika sladká a pálivá a zakysaná smetana. Další surovinou jsou žampiony, cibule a slanina.  Není na co čekat, pojďme si tento lahodný pokrm vyzkoušet.

Co budeme potřebovat

4 porce

  • 4 ks plátků kotletky bez kosti
  • cibule
  • 200 g slaniny
  • 400 g žampionů
  • 2 lž sladké papriky
  • 0,5 – 1 kávová lž pálivé papriky
  • 250g vývaru
  • 2 lž hladké mouky
  • sůl, pepř
  • olej
  • malý kelímek zakysané smetany

Postup

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky, žampiony očistíme a nakrájíme na větší kousky. Vybereme vhodný hrnec, kde na oleji cibulku a slaninu orestujeme.  Přidáme žampiony a zhruba 5 minut také opékáme, až houby změknou.

zaprášíme paprikou
zaprášíme paprikou

Vše důkladně mícháme, aby se nám nic nepřipeklo. Zaprášíme mletou sladkou paprikou, pálivou přidáme opatrně.  Podlijte vývarem.

kotlety opečeme
kotlety opečeme

Zároveň jsme si na druhém sporáku připravili kotletky. Kotlety zlehka nařízněte po krajích, osolíme a opepříme a opečeme z obou stran na pánvi, aby se maso zatáhlo.

Kotlety přidáme i s výpekem do hrnce, promícháme a přikryjeme pokličkou, dusíme zhruba 30 minut doměkka.

kotlety přidáme do hrnce i s výpekem
kotlety přidáme do hrnce i s výpekem

V hrníčku rozmícháme v troše vlažné vody mouku. Rozmícháme poctivě, aby nám pak nevznikly žmolky v omáčce. Rozmíchanou mouku ve vodě vlijeme k masu, promícháme a 5 minut necháme provařit. Nakonec přidáme na zjemnění smetanu a necháme prohřát.

Podáváme s dušenou rýží.

bakoňské kotlety
bakoňské kotlety

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář