Slaný cibulový koláč je specialitou francouzské kuchyně. Výborný jako chuťovka k posezení s přáteli k vínu nebo i jako večeře. Na tenké těsto se dá slanina, cibule, zakysaná smetana, peče se pár minutek, ale na hodně stupňů.
Co budeme potřebovat
na těsto:
na koláč:
- sýr
- 200g slaniny
- 2 cibule
- sůl, pepř
- 3 stroužky česneku
- kelímek zakysané smetany
Postup
Do mísy nasypeme hladkou mouku, špetku sili, kvasnice, nalijeme vodu a olivový olej a vypracujeme těsto. Velice dobře hněteme tak dlouho, dokud nemáme hladké těsto. Pokud máte robotka, určitě použijte, těsto je pak hlaďoučké a vláčné. Propracované těsto dáme na chvilku odpočinout a necháme kynout v chladu přikryté fólií.
Mezitím si nakrájíme cibuli a slaninu.
Orestujeme na pánvi. Slanina pustí sama mastné, tak není třeba přidávat oleje.
Z vykynutého těsta vyválíme tenkou vrstvu a přendáme na plech.
V mističce si ochutíme solí a pepřem zakysanou smetanu a přidáme rozdrcený česnek. Potřeme tím těsto a zasypeme strouhaným sýrem.
Poté přidáme orestovanou slaninu a cibulku a dáme péct o předehřáté trouby. Pečeme asi 7 minut při 250 stupních. Upečený koláč nakrájíme a podáváme ideálně se sklenicí bílého nebo růžového vínka.
Dobrou chuť 🙂