Pořádný silný kuřecí vývar, kdo by ho nemiloval. Výborný při nachlazení, nebo po kocovině. Vývar patří určitě mezi klasiku.
Co budeme potřebovat
- 2-3 kuřecí skelety, křídla,nebo různé odřezky
- půlka celeru
- 4 větší mrkve
- 2 petržele
- 1 cibule
- snítka petrželky
- 6 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 3 bobkové listy
- sůl
- pepř
Na játrové knedlíčky
- 150 g drůbežích jater
- 100 g strouhanky
- 1 žloutek
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1–2 lžičky sušené majoránky
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř
Postup
Kuřecí skelety a případné odřezky dobře omyjeme a dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme asi 30 minut a sbíráme pěnu. Přidáme omytou rozpůlenou cibuli ve slupce, bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Kořenovou zeleninou očistíme a přihodíme do hrnce ke skeletům Necháme problublávat na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Nepřikrýváme pokličkou, nebo se nám vývar zakalí.

Mezitím si připravíme knedlíčky. Kuřecí játra odblaníme a očistíme, poté rozmixujeme v mixéru, nebo umeleme. Dáme do misky a přidáme strouhanku, žloutek, petrželku, majoránku a prolisovaný česnek, osolíme, opepříme. Promícháme a podle potřeby dosypeme strouhanku, aby nám šly krásně tvarovat nočky nebo kuličky.

Čím déle vývar táhneme, tím je silnější. Nevyplácí se spěchat a hezky si počkat. Vývar přecedíme, přivedeme opět k varu a vhodíme knedlíčky a necháme 10-15 minut vařit. Uvařenou zeleninu nakrájíme, oberme maso ze skeletů a křídel a přidáme do polévky. Polévku dochutíme solí a pepřem, přidáme posekanou čerstvou petrželku a podáváme. Jako zavářku použijeme vlasové nudle do polévky.

Dobrou chuť 🙂