Rajská omáčka s hovězím masem

Rajská omáčka není složitá a určitě ji zvládne každý kuchař. Rajská patří mezi klasiku a je oblíbená, Již jsme ji zkoušeli s masovými kuličkami, nyní si ji připravíme s masem. Tak s chutí do toho 🙂

Co budeme potřebovat

4 porce

  • 600 g hovězí plece
  • 200 ml rajského protlaku
  • nové koření
  • bobkový list
  • kuličky pepře
  • 150 g špeku
  • 150 ml vývaru
  • olej nebo sádlo
  • 50 g hladké mouky
  • 1 cibule
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • cukr
  • celá skořice
  • 3 ks hřebíčku

Postup

rajská omáčka

Maso odblaníme, osolíme, opepříme. Na rozpáleném oleji nebo sádle orestujeme maso ze všech stran a na chvilku odložíme. Do téhož kastrolu s výpekem přidáme na kostičky pokrájený špek, vypečeme dorůžova, přidáme nakrájenou cibulku a také orestujeme, přidáme koření a lžičku cukru a vše smícháme, přilijeme rajský protlak, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, promícháme a vrátíme maso. Nyní přihodíme i celou skořici a hřebíček. Přiklopíme a dusíme, dokud maso není měkoučké. Může to trvat déle, i 2 hodiny.

omáčka

Když je maso měkké, dáme ven a nakrájíme na plátky. Omáčku propasírujeme přes cedník, zahustíme moukou rozkvedlanou ve studené vodě a za stálého míchání přivedeme k varu.

propasírujeme

Nakonec zjemníme máslem, dochutíme citronovou šťávou nebo octem, můžeme přisladit, dokořenit. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

rajská omáčka

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář