Hlíva ústřičná je houba, která díky svým vlastnostem je nejen výbornou pochoutkou v kuchyni, ale také se používá při alternativní léčbě. Hlíva má protizánětlivé, protivirové a protirakovinné účinky. Obsahuje vitamíny, stopové prvky, posiluje imunitu a mnoho dalšího.
Co budeme potřebovat
- olej
- 2 cibule
- 600 g hlívy
- 0,5 lžičky drceného kmínu
- 0,5 lžičky pálivé papriky
- 2 lžičky sladké papriky
- sůl, pepř
- 2 – 3 lžičky hladké mouky
- majoránka
- snítka tymiánu
- 4 stroužky česneku
- 1 l vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
- 4 polévkové lžíce protlaku
Postup
V hrnci na středním plameni rozehřejeme olej, cibulku nakrájíme na drobno a osmažíme. Hlívu očistíme a nakrájíme na kousky a přihodíme k cibulce.
Chvilku restujeme, pak přisypte kmín, papriku, protlak, rozdrcený česnek, osolíme a opepříme a vše promícháme.
Zalijeme vývarem, přidáme majoránku a rozmarýn a dusíme pod pokličkou 15–20 minut doměkka. Postupně podléváme vývarem do změknutí hlívy. Pokud máme více porcí a chceme víc šťávy, můžeme maličko zahustit. Nenecháme vývar vyvařit a zhustíme moukou. Mouku dobře rozmícháme ve vodě, přilijeme ke guláši a za stálého míchání necháme přejít varem, až guláš zhoustne.
Když děláme jen pár porcí, není třeba zahušťovat, necháme vývar nebo vodu zredukovat na určitý počet porcí, guláš je sám o sobě hustý. Dochutíme solí a pepřem. Jako příloha se nejlépe hodí rýže, těstoviny nebo chléb.
Dobrou chuť 🙂