Přemýšlíte o jednoduchém, rychlém a při tom zdravém nedělním obědě? Co třeba losos? Losos je sám o sobě moc dobrý. Můžete ho zkusit s hráškovým pyré a k tomu si ugrilovat cherry rajčátka.
Co budeme potřebovat
2 porce
- 2 porce lososa s kůží
- 300 g mraženého hrášku
- menší cibule
- 0,5 l vývaru
- citron
- 50 ml smetany
- mistička cherry rajčátek
- olivový olej
Postup
Nejprve lososa umyjeme, osušíme, z obou stran osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem z mlýnu. Zakápneme olivovým olejem a dáme na pečící papír do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme podle toho, jak máme silný steak z lososa. Ten můj byl vyšší, tak jsem pekla 10 minut z každé strany. Uprostřed by měl být krásně narůžovělý. Pokud máte slabší steaky, pečte kratší dobu, ať si tu skvělou rybu zbytečně nevysušíte.
Než se nám rybka upeče, pustíme se do hráškového pyré. Je to snadné a rychlé. Hrášek dáme do kastrůlku s vodou a necháme přejít varem. Nevaříme, hrášek je hned měkký a vařením bychom přišli o vitamíny. 🙂 Hned scedíme.
Cibulku si nakrájíme na drobno a opečeme na olivovém oleji.
Cibulku a hrášek dáme do nádoby, přidáme smetanu, pár kapek citronové šťávy, sůl, trošku vývaru a rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle toho, jak chcete mít pyré husté, můžete přidat vývar. Pyré dochutíme podle potřeby a chuti každého.
Rajčátka si necháme opéct na pánvičce na kapce olivového oleje. Je to rychlé, tak od pánvičky neodcházíme. Rajčátka osolíme, opepříme a otáčíme a podle potřeby na ně během opékání můžete přilít ještě trochu olivového oleje. Lehce rozpukaná a voňavá rajčátka pak vyndáme z pánvičky.
Vše je hotovo a můžeme servírovat.
Dobrou chuť 🙂