Špíz je z německého slova a znamená to, že na tenkou kovovou nebo dřevěnou tyčku či jehlu se napichují kousky jídla (zvláště masa) a následně se opékají.
Špízů je mnoho druhů, dnes si vyzkoušíme z kuřecího masa se zeleninou.
Co budeme potřebovat
4 porce
- 3 ks kuřecí maso prsa
- 2 ks papriky- červená, žlutá
- 2 cibule
- 300 g anglické slaniny vcelku
- 2 lžičky olivového oleje
- pepř, sůl
- 1 lžička orientálního nebo grilovacího koření
- 2 stroužky česneku
Postup
Prsa omyjeme, nakrájíme na stejné kostičky cca 3 cm.
Vložíme je do misky, osolíme, opepříme, okořeníme, zakápneme olivovým olejem, přidáme rozdrcený česnek a dobře promícháme. Necháme asi tak hodinku odležet v lednici.
Mezitím si nakrájíme na stejné kousky papriku, anglickou slaninu na větší kostky, cibuli na klínky.
Po hodině maso vytáhneme a napichujeme střídavě na jehlu. Cibule, maso, slanina, paprika, atd. Vložíme do pekáčku a v předehřáté troubě na cca 160 °C pečeme asi 25-30 minut. Olej již není potřeba, maso bylo v oleji naložené. Špízky můžeme asi 2x za dobu pečení obrátit.
Podáváme s vařeným nebo opečeným bramborem a s nějakým dobrým dipem, například jogurtovým s česnekem nebo jogurtovo bylinkovým.
Dobrou chuť 🙂