Hrachová polévka

Hrachová polévka je klasika, je velmi oblíbená a vynikající, hustá polévka. Dřív vládla svátečnímu stolu, podávala se na Štědrý večer, později ji vystřídala polévka rybí.

Co budeme potřebovat

4 porce

  • půlený hrách – žlutý nebo zelený – 250 g
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lž másla
  • 100 g anglické slaniny nebo uzeného boku
  • 2 lž hladké mouky
  • 1 l vývaru zeleninový nebo masový

Postup

Hrách propláchneme a v dostatečně velkém hrnci ho necháme zalitý vodou přes noc. Ráno hrách propláchneme, zalijeme čerstvou vodou a necháme vařit do změknutí. Asi hodinku.

hrách
hrách

V jiném hrnci si rozehřejeme máslo a přidáme mouku. Důkladně mícháme, aby se nepřipálila. Vzniklou jíšku zalijeme vývarem a necháme zvolna provařit.

anglická slanina nebo uzený bok
anglická slanina nebo uzený bok

Na pánvi si mezitím opečeme slaninu nakrájenou na kostičky a přidáme do vývaru. Kam dáme také i měkký hrách.  Vše rozmixujeme tyčovým mixérem.  Poté společně ještě chvilku povaříme. Dochutíme solí, pepřem, přidáme majoránku a prolisovaný česnek.

Na krutony pokrájíme rohlíky na kostičky a dozlatova je opečte na másle. Na posledních pár minut k nim můžeme nasypat bylinky – petržel, tymián. Můžeme zdobit ještě opečenými kostičkami slaniny.

hrachová polévka
hrachová polévka

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář