Hrachová polévka je klasika, je velmi oblíbená a vynikající, hustá polévka. Dřív vládla svátečnímu stolu, podávala se na Štědrý večer, později ji vystřídala polévka rybí.
Co budeme potřebovat
4 porce
- půlený hrách – žlutý nebo zelený – 250 g
- sůl, pepř
- majoránka
- 4 stroužky česneku
- 3 lž másla
- 100 g anglické slaniny nebo uzeného boku
- 2 lž hladké mouky
- 1 l vývaru zeleninový nebo masový
Postup
Hrách propláchneme a v dostatečně velkém hrnci ho necháme zalitý vodou přes noc. Ráno hrách propláchneme, zalijeme čerstvou vodou a necháme vařit do změknutí. Asi hodinku.
V jiném hrnci si rozehřejeme máslo a přidáme mouku. Důkladně mícháme, aby se nepřipálila. Vzniklou jíšku zalijeme vývarem a necháme zvolna provařit.
Na pánvi si mezitím opečeme slaninu nakrájenou na kostičky a přidáme do vývaru. Kam dáme také i měkký hrách. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté společně ještě chvilku povaříme. Dochutíme solí, pepřem, přidáme majoránku a prolisovaný česnek.
Na krutony pokrájíme rohlíky na kostičky a dozlatova je opečte na másle. Na posledních pár minut k nim můžeme nasypat bylinky – petržel, tymián. Můžeme zdobit ještě opečenými kostičkami slaniny.
Dobrou chuť 🙂