Eintopf

Eintopf – neboli jídlo z jednoho hrnce, patří k nejstarším tradičním jídlům v Německu. Dá se říci, že je to hustá a sytá polévka. Většinou Vám stačí místo hlavního jídla. Připravuje se v jednom hrnci a výsledkem je spojení všech chutí jednotlivých komponentů.

Eintopf „jeden hrnec“. I toto jídlo se liší region od regionu. Přidávají se různé suroviny. Nejvíce se vařil za války, kde se do něj přidávalo co dům dal. Tak vzniklo množství zajímavých variant. Můžeme v něm najít luštěniny – hrách, fazole, různé druhy zeleniny, jako mrkev, zelí, pórek a nejvíc brambory. V receptech se objevují i dušená masa či klobásky.

Nejlepší recepty „z jednoho hrnce “ jsou dobře střežená rodinná tajemství a jsou předávána celé generace.

Při návštěvě Berlína jsme také ochutnali. Byl bez masa, ale i tak dost zasytil. Řekla bych dost podobné naší bramboračce. Podává se s chlebem.

Hledala jsem recept, který by se podobal té naší polévce. Receptů je opravdu mraky. Každý si do hrnce dá, co má rád. To je to okouzlující a to, co mě baví. Určitě vyzkouším nějaký recept a pak Vám ho dám sem do blogu.

Důležité je, aby se ingredience do hrnce přidávaly jeden po druhém ve správném pořadí, protože mohou mít různé doby vaření. Například brambory trvají mnohem déle než brokolice nebo těstoviny. Hodně se přizpůsobuje sezonním surovinám.
Tradičně se podává v hlubokých talířích nebo v misce.  Může se ozdobit zakysanou smetanou, čerstvými bylinkami, podává se s chlebem i bez.

eintopf

Napsat komentář