Jedná se o tradiční velikonoční pokrm, který obsahuje kopřivy a další zelené byliny. Existuje mnoho variant, liší se surovinami a způsobem přípravy. Ta klasická nádivka se připravuje z uzeného masa, pečiva, vajec, sádla, koření a zelených bylin. Další suroviny se přidávají podle toho, jak je kdo naučený.
Co budeme potřebovat
4 porce
- asi 5-6 rohlíků – nakrájíme na ostky a necháme do druhého dne usušit
- 200 g vařeného uzeného masa
- 200 ml mléka
- 4 vejce
- olej nebo sádlo na vymazání plechu
- špenátové listy nebo kopřiva, petržel
- 1 cibule
- 75 g másla
- sůl, pepř
- špetka muškátového oříšku
Postup
Suché rohlíky nakrájené na malé kostky (nakrájeli jsme si je již večer a nechali uschnout), dáme do mísy a zalijeme mlékem, promícháme, aby se mléko rovnoměrně vsáklo. Špenátové listy nebo i kopřivové spaříme vroucí osolenou vodou, scedíme a ihned zchladíme ve studené vodě, vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme nadrobno. Petržel nasekáme na jemno a uzené maso nakrájejte na menší kousky a také cibulku nakrájíme nadrobno. Vše přidáme do mísy, ještě nemícháme.
Rozklepneme vejce tak, že si dáme zvlášť žloutky a zvlášť bílky. V misce si utřeme pomocí mixéru máslo se solí, přidáváme postupně žloutky, hezky jeden po druhém a třeme asi 5 minut. Přidáme do mísy.Bílky se špetkou soli vyšleháme mixérem na tuhý sníh. A také přidáme do mísy k ostatním surovinám.
Nyní osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a
vše opatrně zamícháme.
Připravenou směs dáme do vymazaného pekáčku a rovnoměrně rozložíme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 50 minut. Záleží, jak silnou máte vrstvu. Po upečení necháme ještě chvilku odpočinout.
Podáváme samotné, se salátkem nebo i s bramborem.
Dobrou chuť 🙂