Tokáň je jídlo podobné guláši, kdo má rád hovězí, tak si na tomto jídle pochutná. Není to minutka, takže příprava zabere trošku času, ale výsledek stojí za to. A věděli jste, že hovězí tokáň na víně bylo oblíbené jídlo Václava Havla?
Co budeme potřebovat
4 porce
Postup
Maso odblaníme, nakrájíme na nudličky. Česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme na jemno.
V hrnci rozpustíme sádlo a orestujeme cibuli pořádně dohněda, musíme opravdu vydržet a za občasného míchání, aby se nepřipálila, minimálně 15 minut. Přidáme nudličky, zatím nesolíme. Nudličky pěkně opražíme ze všech stran, krásně pustí šťávičku a spojí se s cibulí. Nezapomínáme míchat, aby se maso nepřichytlo. Opět nikam není třeba spěchat, hezky necháme šťávu vydusit. Podlijeme vývarem, aby maso bylo ponořené, promícháme a necháme po pokličkou dusit na mírném plameni. Jakmile se nám šťáva opět vydusí, přilijeme víno, které necháme také hodně zredukovat. Maso chytne krásnou chuť a víno není v jídle cítit.
Kontrolujeme, aby se nám šťáva zcela nevyvařila a maso nepřichytlo, takže podle potřeby podléváme vývarem, nebo vodou. Dusíme tak dlouho, dokud maso není měkké.
Před koncem přidáme protlak, česnek, sůl, pepř a dobře promícháme. Šťáva se tak přirozeně zahustí, není třeba přidávat mouku.
Podle potřeby můžeme ještě chvilku podusit, aby masíčko bylo opravdu měkké a podle dochutíme.
Podáváme s rýží nebo tarhoňou, zdobíme petrželkou.
Přeji dobrou chuť 🙂