Hovězí tokáň na víně

Tokáň je jídlo podobné guláši, kdo má rád hovězí, tak si na tomto jídle pochutná. Není to minutka, takže příprava zabere trošku času, ale výsledek stojí za to. A věděli jste, že hovězí tokáň na víně bylo oblíbené jídlo Václava Havla?

Co budeme potřebovat

4 porce

  • 600 g hovězí kýty
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • sálo nebo olej
  • 5 lžíc rajčatového protlaku
  • sůl, pepř
  • 4 dcl bílého vína
  • 800 ml hovězí vývar

Postup

Maso odblaníme, nakrájíme na nudličky. Česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme na jemno.

hovězí nuličky

V hrnci rozpustíme sádlo a orestujeme cibuli pořádně dohněda, musíme opravdu vydržet a za občasného míchání, aby se nepřipálila, minimálně 15 minut. Přidáme nudličky, zatím nesolíme. Nudličky pěkně opražíme ze všech stran, krásně pustí šťávičku a spojí se s cibulí. Nezapomínáme míchat, aby se maso nepřichytlo. Opět nikam není třeba spěchat, hezky necháme šťávu vydusit. Podlijeme vývarem, aby maso bylo ponořené, promícháme a necháme po pokličkou dusit na mírném plameni. Jakmile se nám šťáva opět vydusí, přilijeme víno, které necháme také hodně zredukovat. Maso chytne krásnou chuť a víno není v jídle cítit.

přidáme víno

Kontrolujeme, aby se nám šťáva zcela nevyvařila a maso nepřichytlo, takže podle potřeby podléváme vývarem, nebo vodou. Dusíme tak dlouho, dokud maso není měkké.

Před koncem přidáme protlak, česnek, sůl, pepř a dobře promícháme. Šťáva se tak přirozeně zahustí, není třeba přidávat mouku.

Podle potřeby můžeme ještě chvilku podusit, aby masíčko bylo opravdu měkké a podle dochutíme.

hovězí tokáň

Podáváme s rýží nebo tarhoňou, zdobíme petrželkou.

hovězí tokáň

Přeji dobrou chuť 🙂

Napsat komentář